Solardomein
Solardomein

Waar moet je op letten bij het leasen van zonnepanelen?

Zonnepanelen plaatsen op een dak is altijd te duur? Dat hoeft zeker niet het geval te zijn, vandaag de dag is het mogelijk om zonnepanelen te huren of zelfs te leasen. Op deze manier hoef je dan niet zelf veel geld te investeren, maar geniet je alsnog van de zonne-energie die jezelf opwekt.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen huren en leasen

Het leasen van zonnepanelen werkt in feite hetzelfde als het leasen van een auto. Vaak zijn deze contracten tussen de tien en vijftien jaar. Middels dit contract betaal je elke maand een bedrag aan de aanbieder, waarvan je de zonnepanelen mag gebruiken. De zonnepanelen worden bij een leasecontract gratis op jouw dak geplaatst, wat weer flink scheelt in de kosten. Na een aantal jaar bieden de leasebedrijven vaak de optie om de zonnepanelen over te kopen, of in te ruilen tegen een nieuwere variant (waar dan een nieuwe periode voor het contract start). Zodra het leasecontract is afgelopen, zijn de zonnepanelen jouw eigendom

Het huren van zonnepanelen is niet hetzelfde als leasen hiervan. Het huren van zonnepanelen werkt vrij eenvoudig. Voor de zonnepanelen betaal je een vast bedrag aan huur per maand. Deze huur is inclusief installatie, verzekering en servicekosten. Door middel van een huurcontract komt u zelf niet voor onverwachte kosten of verrassingen te staan, gezien de aanbieder van de zonnepanelen hier verantwoordelijk voor is. De aanbieder van de zonnepanelen blijft bij huren de eigenaar. Zodra je wilt stoppen met het huren van zonnepanelen, dan is het mogelijk om je huurcontract op te zeggen na een vooraf vastgestelde termijn.

Voordelen zonnepanelen leasen

Dankzij de optie om voor het leasen van zonnepanelen te kiezen, kunnen meerdere mensen gebruik maken van zonne-energie. Het leasen van zonnepanelen heeft een aantal voordelen, naast dat het natuurlijk beter is voor het milieu

Lage investering vooraf

Het grootste voordeel bij het leasen van zonnepanelen ten opzichte van het zelf aanschaffen van zonnepanelen, zijn de kosten. Je hoeft bij het leasen van panelen niet in een keer een grote som geld neer te leggen om te kunnen genieten van zonnepanelen. Hierdoor kan je dan ook direct genieten van de energie die wordt opgewekt. In de meeste gevallen kan dit voordelig uitpakken, gezien de energierekening een stuk omlaag schiet en je een vaste prijs per maand betaalt voor de panelen.

Geen onverwachte kosten

Indien je kiest voor het leasen van zonnepanelen, hoef jezelf niet te betalen voor de verwachte, en onverwachte onderhoudskosten van de zonnepanelen. Een groot voordeel gezien onverwachte kosten snel kunnen oplopen. De kosten die hiervoor gemaakt worden komen te liggen bij de aanbieder van de zonnepanelen. Zelfs de bijbehorende omvormer, die vaak tien tot vijftien jaar meegaat, wordt indien nodig kosteloos vervangen.

Nadelen zonnepanelen leasen

Naast de voordelen van leasen, heeft het leasen van zonnepanelen één groot nadeel. Het is dan ook van belang dat jij alles goed afweegt voordat je panelen op een dak laat plaatsen.

Contractduur

Het grootste nadeel bij het leasen van zonnepanelen, is dat je er voor langere tijd vastzit aan een contract. Vaak is dit tien tot vijftien jaar. Een vrij lange tijdsperiode dus, en tijdens de looptijd van dit contract kan er natuurlijk heel wat in jouw persoonlijke situatie veranderen. Je zult voor jezelf moeten bepalen of jij een dergelijk contract aan wilt gaan of niet.

Zonnepanelen leasen of kopen

Het is natuurlijk geweldig dat er een optie is om zonnepanelen te leasen. Zo kunnen veel mensen die niet in een keer een grote investering vooraf kunnen doen, toch meehelpen aan het opwekken van natuurlijke energie. Een fijne optie om te hebben, echter gaat het uiteindelijk natuurlijk om jezelf. Vaak is het leasen van zonnepanelen uiteindelijk een stuk duurder dan wanneer je ze zelf zou kopen. Vrij logisch natuurlijk, gezien de aanbieder je als ware het geld voorschiet.

De keuze om te gaan leasen, is een vrij lastige. Je moet ten eerste de keuze altijd goed geïnformeerd maken. Kijk bijvoorbeeld eerst van de voren naar verschillende aanbieders, wat ze exact aanbieden en hoe lang de contracten zijn. Wil je graag leasen, zoek dan de best passende aanbieder bij jouw wensen.

Betaling door besparing

Indien je al overtuigd bent van de voordelen van zonnepanelen, maar nog twijfels het over huren, leasen of kopen. Is er nog een alternatieve oplossing. Betaling door besparing. Door Middel van dit betaling concept profiteer je door te besparen en te verduurzamen. De investering van de geplaatste zonnepanelen verdienen zich direct zelf terug, door maandelijks te besparen op jouw energierekening. Geen extra kosten, maar toch vanaf dag één direct profiteren van de voordelen van zonne-energie. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden met betrekking tot ons ‘betaling door besparing’ concept? Neem dan hieronder contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Get a Quote

Direct weten wat je besparing gaat worden?

Neem contact op met onze vakspecialisten.