SolarDomein logo
zonnepanelen van SolarDomein op de daken

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Of een huis geschikt is, hangt af van een aantal factoren. In deze blog nemen wij deze factoren door, om er zo achter te komen of jouw dak geschikt is.

Om er achter te komen of een dak geschikt is voor zonnepanelen, kan jij zelf kijken naar de volgende punten: de ligging, de dakhelling en de ruimte.

Wat is de ideale plaatsing voor zonnepanelen?

Het dak dat de meeste stroom opbrengt is een schuin dak op het zuiden, want deze vangt het meeste zonlicht gedurende de dag. Maar dat betekent niet meteen dat een dak op het oosten of westen slecht is. De stroomopbrengst is hier alleen iets minder, maar het blijft nog steeds heel aantrekkelijk.

Naast schuine daken er zijn natuurlijk ook platte daken. Hier bepaal jij zelf welke kant de zonnepanelen op staan. Het enige nadeel aan een plat dak is dat je er niet zoveel zonnepanelen kunt plaatsen als op een schuin dak, omdat je de panelen ver uit elkaar moet zetten. Zet je de panelen te dicht bij elkaar, dan krijg je last van schaduw op de andere panelen.

Wat is de ideale dakhelling voor zonnepanelen?

Niet alleen de plaatsing van de zonnepanelen is belangrijk, maar ook de helling waarop ze worden geplaatst. Bij een schuin dak is een dakhelling van 20 tot 50 graden het best.

Hoeveel ruimte hebben zonnepanelen nodig?

De hoeveelheid ruimte is ook belangrijk om te weten, omdat je zo goed kan bepalen hoeveel zonnepanelen er geplaatst kunnen worden. Zonnepanelen komen in verschillende soorten en maten, dus het verschilt per maat hoeveel ruimte er nodig is.

Met het uitrekenen van de ruimte die er op je dak is, moet je ook rekening houden met bijvoorbeeld schoorstenen, een dakkapel of een dakraam. De zonnepanelen moeten ook 20 centimeter van de nok en de dakrand af liggen i.v.m. de veiligheid.

Gratis dakcheck

Vind je het lastig om in te schatten of je dak geschikt is? Of wil je het zeker weten?
Vraag dan een vrijblijvende dakcheck aan, dan kijken wij samen naar de mogelijkheden

 

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.