SolarDomein logo
zonnepanelen van SolarDomein op de daken

Hoe werkt een slimme meter met zonnepanelen?

Slimme meters en zonnepanelen zijn afzonderlijk van elkaar erg nuttig, maar hoe zit het samen? Kan je zonnepanelen gebruiken zonder slimme meter? Zal zonne-energie je energierekeningen wel verlagen als je geen slimme meter hebt? Kloppen de meetwaarden van de slimme meter nog wel met zonnepanelen? Dit zijn enkele vragen die wij vaak horen.

In deze blog leggen wij jou alles uit over het gebruik van een slimme meter met zonnepanelen en beantwoorden we alle belangrijke vragen over dit onderwerp.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een meter waarvan de standen op afstand kunnen worden uitgelezen door de netbeheerder en deze geeft de meterstanden automatisch door aan je energieleverancier. Hierdoor hoef jij nooit meer je eigen verbruik door te geven en kan je precies bijhouden wat je op dat moment verbruikt.

Voordelen slimme meter

Door gebruik te maken van een slimme meter hoef jij je eigen meterstanden niet meer zelfstandig door te geven aan de energieleverancier. Je krijgt simpelweg gewoon iedere maand een overzicht van je eigen energieverbruik, plus de geschatte kosten. Hierdoor geeft een slimme meter je meer inzicht op het energieverbruik en de bijkomende kosten. Doordat je meer inzicht krijgt, word je bewust van wat je verbruikt aan energie, waardoor geld besparen makkelijker gaat.

Het besparen moet wel vanuit jezelf komen. Je wordt bewust waarop je kan besparen, het is niet zo dat als je een slimme meter hebt, je opeens achteruit gaat in energie verbruikt.

Slimme meter met zonnepanelen: goed idee, of niet?

Dus, zijn slimme meters gecombineerd met zonnepanelen nou een goed idee? Het antwoord daarop is JA, belangrijk om te weten is dat het vanaf 2023 zelfs verplicht is voor iedereen met zonnepanelen.

Slimme meter verplicht bij zonnepanelen in 2023?

Slimme meters zijn momenteel niet verplicht bij zonnepanelen. Maar vanaf 2023 zijn deze meters verplicht als je zonnepanelen bezit. Dit komt omdat de salderingsregeling gaat veranderen. Op dit moment maakt het nog niet uit of je wel een analoge meter hebt, of niet. In de huidige salderingsregeling kun je de teruggeleverde stroom gewoon aftrekken van je eigen verbruik. Na 2022 wordt de salderingsregeling afgebouwd.

Welke energiemeter is geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op meerdere meters worden aangesloten, dus zolang de meter de teruggeleverde stroom kan registreren is de meter geschikt voor zonnepanelen. Alleen is het wel verstandig om meteen te kiezen voor een slimme meter aangezien dit verplicht is in 2023.

Benieuwd wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen?

Onze solar specialisten komen graag langs om vrijblijvend een berekening te maken. Naast dat wij een berekening maken, komen wij langs om de woning vooraf al te inspecteren. Hierdoor kunnen wij een aanbod op maat maken die wij ook kunnen garanderen!