SolarDomein logo
zonnepanelen van SolarDomein op de daken

Zonnepanelen huren of kopen? Ontdek de voor- en nadelen

Je kunt er tegenwoordig voor kiezen om zonnepanelen te kopen of huren. Beide opties hebben voor- en nadelen, maar wat is verstandig? In deze blog lees je precies wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat jij de beste keuze kan maken.

Wat zijn de voordelen van huren?

Huren van zonnepanelen brengt meerdere voordelen met zich mee. Wij hebben ze hieronder voor jou opgesomd.

Geen investering

Zonnepanelen kosten nu eenmaal veel geld. Daarom is één van de grootste voordelen van huren, dat je geen grote investering nodig hebt. Door te huren, betaal je een vast bedrag per maand voor de zonnepanelen. Dit staat vast en kan dus niet tussentijds veranderen.

Onverwachte kosten

Doordat je de panelen niet bezit, kan jij geen last krijgen van onverwachte onderhoudskosten, deze kosten zitten namelijk inbegrepen bij de huurprijs. Deze kosten worden dan ook betaald door de aanbieder van de zonnepanelen.

Overnemen

Er is altijd een mogelijkheid dat jij bij het huren, na 10 jaar de zonnepanelen kunt overnemen van de aanbieder. Dit zal natuurlijk niet voor de volledige prijs zijn, omdat de panelen zo goed als op zijn.

Wat zijn de nadelen van huren?

Naast de voordelen van het huren, zijn er natuurlijk ook een paar nadelen aan het huren van zonnepanelen.

Maandelijkse kosten

Wanneer je zonnepanelen gaat huren betaal je gedurende een bepaalde periode een vast bedrag. Je hebt niet de mogelijkheid om elke maand extra te betalen, om op die manier bijvoorbeeld eerder klaar te zijn.

De garantie

Nog een nadeel is dat in de meeste gevallen de garantie vervalt zodra je de zonnepanelen overneemt na het huren. Let dus goed op de kwaliteit van de panelen en de garanties wanneer je zonnepanelen gaat huren. Jij wilt voorkomen dat je de panelen na 10 jaar koopt en er in de jaren daarop iets kapot gaat.

Duurder

Naast de garantie is het vaak zo dat je meer dan het dubbele hebt betaald tijdens de huurperiode. Met het huren van zonnepanelen betaal je dus altijd een stuk meer.

Wat zijn de voordelen van kopen?

Het huren van zonnepanelen heeft dus meerdere voordelen. Maar het kopen van zonnepanelen brengt ook veel voordelen met zich mee.

Vrije keuze

Jij kan als je gaat kopen, zelf uitkiezen welke zonnepanelen je wilt. Je kunt hier dus een bewuste keuze maken voor panelen met een hogere kwaliteit en met een lange garantie. Daarnaast bepaal jij zelf welk bedrijf de panelen gaat plaatsen. Hierdoor heb jij zelf invloed op de kwaliteit en weet je zeker dat de panelen goed op het dak komen te liggen.

Rendement

Als je kijkt naar het rendement in 2024, zie je dat deze altijd hoger ligt bij het kopen van zonnepanelen dan bij huren. Wanneer jij panelen gaat huren betaal je namelijk onderaan de streep altijd een flink stuk meer. Hierdoor schiet de terugverdientijd bij huren omhoog. Wil jij de panelen zo snel mogelijk terugverdienen? Dan is kopen de beste optie.

Woning meerwaarde

Misschien wel het belangrijkste en grootste verschil is dat de waarde van jouw woning toeneemt. Tijdens huren zijn de panelen namelijk niet jouw eigendom, hierdoor zal de woningwaarde niet stijgen. Bij het kopen van zonnepanelen is dit wel het geval.

BTW Teruggave (tijdelijk)

Een tijdelijke bijkomstigheid is dat je tegenwoordig nog de mogelijkheid hebt om je BTW terug te krijgen van de belastingdienst. Hierdoor zal de prijs voor een zonnepanelen installatie met 21% dalen, en verdient u de panelen nog sneller terug!

Wat zijn de nadelen van het kopen van zonnepanelen?

Naast dat het kopen van zonnepanelen meerdere voordelen heeft, is er bij kopen één groot nadeel

Investering

Eén van de grootste nadelen van het kopen van zonnepanelen is de investering die er gemaakt moet worden. Zonnepanelen kosten veel geld in de aanschaf. Je hebt dus eigen vermogen nodig om zonnepanelen van goede kwaliteit te kopen. Toch heeft Solar Domein hier een uiterst geschikte oplossing voor. Hierover lees je meer in de laatste paragraaf.

Waar moet u op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Voordat je überhaupt over zonnepanelen gaat nadenken, is het handig om te weten of jouw dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Als dit niet zo is, zijn er natuurlijk andere mogelijkheden.

Wil je weten of jouw huis geschikt is? Lees dan hier onze blog.

Het is daarnaast vooral belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van de panelen.
Zorg dat de panelen minimaal 30 jaar garantie hebben, omdat het natuurlijk een investering is voor de toekomst. Daarnaast is het belangrijk dat naast de panelen ook de kabels van hoge kwaliteit zijn. Hierdoor weet je zeker dat de panelen goed en veilig blijven liggen.

Bij SolarDomein krijg jij het beste van twee werelden

Je weet zeker dat jij zonnepanelen wilt hebben, alleen twijfel je nog of je zonnepanelen wilt huren of kopen. Dankzij ons originele betaalconcept “betaling door besparing” hoeft u niet meer te kiezen!
De investering van de zonnepanelen verdient zichzelf terug, doordat u maandelijks direct gaat besparen op uw energierekening. Géén extra kosten en geen grote investering!

Direct weten wat uw besparing gaat worden en hoe dit betalingssysteem verder in elkaar steekt?​ Vraag hieronder vrijblijvend een adviesgesprek aan om te kijken hoeveel u gaat besparen!