Wat levert een zonnepaneel op?
Wanneer iemand zich gaat verdiepen in zonnepanelen kom je veelal de term Wattpiek (wp) tegen. Wattpiek zegt iets over het vermogen van een paneel, met daarbij de hoeveelheid elektriciteit in Kilowattuur (kWh) dat het paneel kan opwekken. Onder ideale omstandigheden zou het Wattpiek en het Kilowattuur gelijk staan, echter in Nederland kan je er vanuit gaan dat er een rendement van 85% is. Dit betekent dat je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 zal moeten vermenigvuldigen om het realistische Kilowattuur van een paneel te achterhalen. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van 250 tot 270 Wattpiek. Een gemiddeld zonnepaneel wekt in Nederland dan zo’n 212 tot 230 kilowattuur op.
Wat kan je exact opladen met een zonnepaneel?
Wat je exact met een zonnepaneel kan bereiken hangt af van wat voor apparaat je gebruikt, hoe je deze gebruikt en hoelang je deze gebruikt. Het opladen van een mobiele telefoon kost gemiddeld slechts 5 Watt. Wat inhoudt dat je met de energie van 1 zonnepaneel per dag, jouw mobiele telefoon voor wel 46 duizend uur zou kunnen opladen. Daarnaast kan je er ook bijna een uur per dag mee stofzuigen,de dag een was draaien of 30 koppen koffie per dag zetten.
Kwaliteit van zonnepanelen
De kwaliteit van de verschillende zonnepanelen verschilt nogal. Het is dan ook aan te raden om de kwaliteit van de zonnepanelen die je wilt gebruiken, vooraf goed te analyseren. Bij de beste zonnepanelen is vooral de prijs-kwaliteitverhouding goed op orde. Niet alleen die van de panelen zelf maar ook die van de bijbehorende omvormer en de overige materialen.
Zonnepanelen van SolarDomein
SolarDomein gaat en staat continu voor kwaliteit, met die reden in gedachten hebben wij ervoor gekozen om A-klasse glas/glas panelen te leveren die voor 100% in Duitsland geproduceerd zijn. Inclusief de ingebouwde bijbehorende omvormer. De glas/glas modules zijn beter bestand tegen wind en vochtigheid ten opzichte van de Glas folie panelen. Wij leveren enkel de glas/glas modules omdat deze de beste bescherming bieden voor de zonnecellen, waardoor er een verwachte langdurige werking van 50 jaar is.
Is mijn dak wel geschikt?
Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken worden geplaatst. Zolang de dakconstructie natuurlijk sterk genoeg is om de zonnepanelen daadwerkelijk te kunnen dragen. Globaal gezien geldt hiervoor dat indien een dak een mens kan dragen, het dak sterk genoeg is om zonnepanelen te dragen. Echter er zijn natuurlijk alsnog uitzonderingen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een dak dat bedekt is met riet, asbest bevat of een plat dak met zachte isolatie. Daarnaast is het van belang dat er voldoende zonlicht op het dak terecht komt. Indien het dak in de herfst of lente voor meer dan 18 uur op een dag in de schaduw staat dan zal het ook niet rendabel zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Bent jij benieuwd naar alle voorwaarden voor zonnepanelen op jouw dak? Lees dan deze blog.